That’s a lot of CHI !

About CHI, GUI and stuff.

WOMBAT: Wast of money, brains and time.

with 2 comments

Probleem

We hadden het idee bovenaan bepaalde pagina’s in onze applicatie een informatie veld te plaatsen met een korte, volledige omschrijving van de pagina.

En vervolgens hadden we het ingenieuze idee: “Misschien moeten we gebruikers de mogelijkheid geven om dit informatie veld te verbergen?”

Stel nu dat we bovenaan rechts van het informatie veld een “x”-knop zetten om het te verbergen. En we slaan dit op, zodat bij volgende bezoeken de gebruiker het veld niet meer ziet.

Wat dan als de gebruiker te snel heeft geklikt en de informatie later toch nog eens had willen bekijken? Of wat als de gebruiker het informatie veld per ongeluk heeft dicht gedaan ?

Oplossing 1

Misschien ergens anders op de pagina een “Show help” of een “Show information” knop laten verschijnen ? Nadeel, het is niet transparant voor de gebruiker. Deze zal veranderingen zien, en zal moeten uitzoeken wat er nu net gebeurd is. En heeft extra keuzes te maken: Toon ik het informatie venster of niet? Dit is geen groot probleem, maar er kan een betere oplossing zijn.

Oplossing 2

Misschien kunnen we een teller z gebruiken, die aftelt van een getal y, vanaf dat z negatief is, komt het informatie veld niet meer tevoorschijn? Z vermindert als er op “x” wordt geklikt. En vermeerderd als de links in het informatie veld gebruikt worden. Indien de gebruiker de applicatie lang niet bezoekt wordt de teller z terug gereset tot max(z,y). Dit is een soort van lerend informatie veld. De gebruiker die de links gebruikt behoudt het veld normaal gezien. En de gebruiker die het dicht doet zal het niet meer zien. Plus wat oplossing 1 niet doet, het is transparant voor de gebruiker. Nadeel, complex en moeilijk te testen of het de verwachting van de gebruikers simuleert. Indien het dit niet doet, zal dat helemaal geen positieve ervaring zijn voor de gebruiker.

Oplossing 3

KISS, keep it simple. Geen “x”-knop. Maar zie toe dat de teksten kort, compleet en relevant blijven. Hierdoor geven de gebruikers geen keuzes die ze niet willen maken. En zal onze applicatie geen onverwachte dingen doen voor de gebruiker.

Conclusie

Onze keuze is natuurlijk vrij duidelijk. Hoewel 2 leuk lijkt om uit te testen, is 3 zeker de keuze om te nemen. We hoeven de gebruikers deze functionaliteit niet te geven. Het kan verwarrend zijn. En als de gebruiker hier toch naar vraagt, kunnen we ineens zijn input gebruiken naar de verwachtingen van het gedrag van ons informatie veld.

Advertisements

Written by Dries Janssens

May 19, 2009 at 12:34 am

Posted in 1

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Right on!

  Maar misschien is een nog betere optie er voor zorgen dat er geen uitleg nodig is 😉

  erikduval

  May 19, 2009 at 7:17 am

 2. Onontkenbaar feit. :p

  We hebben wel het aantal informatieboxen zo laag mogelijk gehouden. Het was een afweging tussen leertijd verkorten voor nieuwe gebruikers en mogelijk cognitieve dissonantie voor actieve gebruikers door “storende” content (omdat ze dan vaker naar beneden moeten scrollen).

  En omdat sommige mensen de bedoeling van onze applicatie nog steeds niet begrepen vonden we op korte termijn geen andere oplossing. We hadden de interface van onze applicatie tot nu toe al zo minimaal proberen maken.

  Achteraf gezien hadden we ipv informatie boxen ook “hints” kunnen gebruiken. Zoals een soort van “wist je dat” zinnen met relevante stukjes informatie over de pagina waar je op zit. (Ongeveer zoals Wordstock doet.)

  Maar over die optie hebben we dus wel degelijk over gekeken. Hoewel ik oorspronkelijk een dergelijke aanpassing wilde doorvoeren.. Met bijvoorbeeld een link “Explore the galaxy to conquer more planets” onder de lijst van de gebruiker zijn eigen planeten. Die informatie geeft over de benaming van de “explore galaxy”-tab en het feit dat je daar kan gaan kijken om meer planeten te veroveren.

  Dries Janssens

  May 25, 2009 at 4:38 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: