That’s a lot of CHI !

About CHI, GUI and stuff.

History of CHI

leave a comment »

Om terug te reflecteren op de les over “History of CHI”:

We zijn ver gekomen. Er zijn veel ontwikkelingen geweest waarvan we nu nog steeds de vruchten plukken. Daarnaast is ubiquitous computing veel minder ver weg dan we denken. Mensen zijn steeds meer en meer constant verbonden met het internet. De technologiën die dit mogelijk maken zijn reeds beschikbaar. En de infrastructuur is op komst.

Of we binnenkort gaan rondlopen in een pak dat volledig ‘wired’ is denk ik niet. Wel, geloof ik er in dat we meer nog dan nu gaan treden naar een wereld vol met kleine digitale gadgets/computers zoals de iphone. En gigantische computer clusters online. Deze gaan meer en meer onze gegevens gebruiken om te gokken wat we willen doen. En om die gegevens te gebruiken om ons te lokken om dingen te kopen of huren. Steeds meer mensen zullen constant verbonden zijn en applicaties zullen intelligenter inspelen op onze noden.

Machines zullen flexibeler worden om meer en meer de veranderende noden van de mens te vervullen. Assemblage fabrieken zullen zich grotendeels automatisch kunnen aanpassen aan het maken van hun nieuwe producten. Smart phones en micro computers zullen meer en meer uitbreidbaar zijn aan de noden van de gebruikers. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de iTunes store die tegenwoordig propvol iphone applicaties zit.

Daarnaast zal meer dan vroeger marketing een belangrijke rol blijven om deze stroom aan vernieuwingen door te voeren. Reclame kan gebruikt worden als handleiding voor nieuwe producten. Hetgeen de leertijd een stuk inkort. Maar kan ook een privacy schendend apparaat aantrekkelijk doen overkomen.

Standaard UI componenten maken weermaals hun opkomst in internet applicaties. Tabellen, knoppen, tekstvelden zijn nog steeds paraat. Terwijl er veel open ruimte is voor innovatie op dit medium blijven mensen hier toch grotendeels trouw aan. Voornamelijk vanwege korte leertijd omdat deze consitent zijn met desktop applicaties. Maar ook vanwege de verschillende libraries die deze componenten ter beschikking stellen en daarmee ook de ontwikkeltijd enorm verkorten tov nieuwe manieren te bestuderen of uit te testen. Er is wel een enorme verbetering in deze componenten, denk daarbij maar aan live validatie etc.

Hoe we dit linken aan Facebook en onze applicatie. Facebook is een voorbeeld van een ubiquitous service. Kijk maar naar alle links die je tegenkomt. “Log in with facebook”, “Add on facebook”, “My facebook page” etc. We hebben onze persoonlijke applicaties die we kunnen installeren. Compatibiliteit met verschillende media klein en groot: iPhone, PC etc. En veel datamining technieken om ons de juiste reclame voor te schotelen. Hieruit kunnen we ook afleiden, dat naast de open source efforts zoals openID en dergelijke het grote succes nog altijd blijft bij hun commerciële tegenpolen (Log-in with Facebook). En bedrijven met een groot marketing budget. (Apple iPhone vs Android) En de vooruitgang zal hier dan ook sterk afhankelijk van zijn.

De applicaties zelf zijn naast persoonlijk ook een sociaal gebeuren. Je kan zoals bij onze applicatie (Planetary Conquest) kan je het tegen je vrienden opnemen om zoveel mogelijk punten te scoren, je kan grappen, je kan foto’s delen, informatie delen, quizes organizeren. Alles gaat meer en meer verbonden zijn. En gecentraliseerd online.

We gebruiken voornamelijk standaard componenten voor onze applicatie omdat die de leertijd verkorten hetgeen zeker een pluspunt is voor kleine applicaties. En natuurlijk ook omdat we slechts een beperkte ontwikkeltijd hadden.

Advertisements

Written by Dries Janssens

May 11, 2009 at 10:18 am

Posted in 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: